Ontruimen, de volgende keer weer?

Ontruimen, de volgende keer weer?

Bij het leegruimen van een woning of het verhuizen naar een seniorenwoning biedt de familie vaak de helpende hand.
Maar u kunt dit ook uitbesteden aan een ontruimer of seniorenverhuizer.
Uitvaartverzekeraars willen u graag doen geloven dat ze na het overlijden alles regelen, verzorgen en betalen. Maar dat heeft alleen betrekking tot de uitvaart, terwijl bij een sterfgeval nog veel meer geregel komt kijken. Niet alleen een behoorlijke berg papierwerk, ook het leegruimen van het huis rust op de schouders van de nabestaanden. In de praktijk blijkt dat vaak het leegruimen met de nabestaanden een bron van ruzie is. Of het ontbreekt gewoon aan de tijd of het fysieke vermogen om de klus zelf te klaren. U kunt dit werk uitbesteden aan een Erkende Ontruimer. Het huis wordt dan verhuurklaar of verkoopklaar (bezemschoon) opgeleverd.

Erkende Ontruimers gaan ook verder dan alleen meubels afvoeren; doorverkopen, inkopen, schoonmaken, desinfecteren, klein onderhoud zoals; behang verwijderen en schilderen, zelfs bemiddelen bij de verkoop of helpen bij het opzeggen van de huurcontracten behoren ook tot de werkzaamheden.


Uit de enquête is gebleken dat:

Deze  enquête is over een periode van twee jaar onder duizend klanten en potentiële klanten van ontruimingsbedrijven gehouden.

*    Zijn over het algemeen kamers in verzorgingstehuizen.
**   Doorgaands eensgezinswoningen.
*** Verschilt per woning. 


Afhankelijk van uw wensen hangt er aan een boedelruiming een prijskaartje. Wat een boedelruiming precies kost, is moeilijk te voorspellen. De kosten worden o.a. opgebouwd uit: uurloon, vuilafvoerkosten, containers, toegankelijkheid, hoeveelheid, werkzaamheden, waarde inboedel, schoon of vervuild.
Als er bijvoorbeeld verlijmde vloerbedekking ligt, zal het verwijderen daarvan veel tijd in beslag nemen, en dat maakt het duurder. Dit zijn allemaal factoren die meespelen in het tot stand komen van de prijzen.

Nu zult u wellicht denken: maar die spullen dan? Die zijn toch ook wat waard? Dat klopt.  De – geschatte – waarde van de spullen wordt dan verrekend met de kosten van de ruiming. Soms blijft er zelfs nog geld over voor de erfgenamen. Maar reken u niet meteen rijk. De tweedehands- en antiekmarkt is ingestort. Waar een staartklok vroeger honderden euro’s kon opbrengen, liggen ze nu bij sommige handelaren vijf hoog opgestapeld in de hoek. Oude spullen waar u veel emotionele waarde aan hecht, zijn in de praktijk vaak niet veel waard. Boedelruimingen die zichzelf betalen, zijn daarom zeldzaam.