Ontruimen, de volgende keer weer?

Ontruimen, de volgende keer weer?

Bij het leegruimen van een woning of het verhuizen naar een seniorenwoning biedt de familie vaak de helpende hand.
Maar u kunt dit ook uitbesteden aan een ontruimer of seniorenverhuizer.
Uitvaartverzekeraars willen u graag doen geloven dat ze na het overlijden alles regelen, verzorgen en betalen. Maar dat heeft alleen betrekking tot de uitvaart, terwijl bij een sterfgeval nog veel meer geregel komt kijken. Niet alleen een behoorlijke berg papierwerk, ook het leegruimen van het huis rust op de schouders van de nabestaanden. In de praktijk blijkt dat vaak het leegruimen met de nabestaanden een bron van ruzie is. Of het ontbreekt gewoon aan de tijd of het fysieke vermogen om de klus zelf te klaren. U kunt dit werk uitbesteden aan een Erkende Ontruimer. Het huis wordt dan verhuurklaar of verkoopklaar (bezemschoon) opgeleverd.  

Wat doen Erkende Ontruimers?

Erkende Ontruimers gaan ook verder dan alleen meubels afvoeren, doorverkopen, inkopen, schoonmaken, desinfecteren, kleinonderhoud zoals behang verwijderen en schilderen, zelfs bemiddelen bij de verkoop of helpen bij het opzeggen van de huurcontracten behoren ook tot de werkzaamheden.

Afhankelijk van uw wensen hangt er aan een boedelruiming een prijskaartje. Wat een boedelruiming precies kost, is moeilijk te voorspellen. De kosten worden o.a. opgebouwd uit: uurloon, vuilafvoerkosten, containers, toegankelijkheid, hoeveelheid, werkzaamheden, waarde inboedel, schoon of vervuild.
Als er bijvoorbeeld verlijmde vloerbedekking ligt, zal het verwijderen daarvan veel tijd in beslag nemen, en dat maakt het duurder. Dit zijn allemaal factoren die meespelen in het tot stand komen van de prijzen.

Wat gebeurd er met de spullen bij een woningontruiming.

Nu zult u wellicht denken: maar die spullen dan? Die zijn toch ook wat waard? Dat klopt.  De – geschatte – waarde van de spullen wordt dan verrekend met de kosten van de ruiming. Soms blijft er zelfs nog geld over voor de erfgenamen. Maar reken u nietmeteen rijk. De tweedehands- en antiekmarkt ingestort. Waar een staartklok vroeger honderden euro’s kon opbrengen, liggen ze nubij sommige handelaren vijf hoog opgestapeld in de hoek. Oude spullen waar u veel emotionele waarde aan hecht, zijn in depraktijk vaak niet veel waard. Boedelruimingen die zichzelf betalen, zijn daarom zeldzaam. Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden tussen de €900 en €1600 kwijt was aan de boedelruiming.

Omdat ruimers met eigen uurtarieven werken en wellicht de waarde van de boedel of de kosten van het afvoeren andersinschatten, kan de prijs verschillen. Vraag daarom altijd bij Erkende Ontruimers offertes aan, zodat u kunt vergelijken. 

Bij veel ruimingen komen bovendien ook nadat de familie eerst persoonlijke en waardevolle spullen heeft weggehaald, nog meer persoonlijke spullen zoals foto’s of bankafschriften tevoorschijn. Soms over het hoofd gezien, soms verstopt. Een Erkende Ontruimer houdt dit apart voor de opdrachtgever. In principe is degene die de opdracht geeft ook aansprakelijk voor de kosten, terwijl de rekening juist gedeeld moet worden onder de erfgenamen of uit de erfenis moet komen. Maak ook daarover duidelijke afspraken om narigheid te voorkomen.

Wilt u meer informatie ontvangen over ontruimingen of wilt u een globale prijsindicatie? Vul dan het onderstaande formulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Scroll naar boven